Акції компанії
Є запитання?

пн-пт з 8:00 до 17:00

перерва з 12:30 до 13:30

Новини

29 березня 2017, 0:00
Декларацію про готовність об’єкту до експлуатації можна зареєструвати онлайн, – Голова ДАБІ Олексій Кудрявцев
Декларацію про готовність об’єкту до експлуатації можна зареєструвати онлайн, – Голова ДАБІ Олексій Кудрявцев

16 березня Держархбудінспекція спільно з Агентством е-врядування та  Координатором проектів ОБСЄ в Україні презентували нову електронну послугу у містобудівній сфері – декларацію про готовність об’єкта до експлуатації.

 

Зазначена е-послуга стала вже сьомою у сфері будівництва, повідомив Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев,  і відтепер українці зможуть як розпочати, так і завершити будівництво об’єктів І-ІІІ категорії в режимі он-лайн. Громадяни матимуть змогу подати таку е-декларацію у будь-який зручний час 24 години на добу 7 днів на тиждень через мережу Інтернет.

«У 2016 році майже 50 тис. об’єктів будівництва було введено в експлуатацію на підставі декларації. Однак, навіть користуючись спрощеним декларативним принципом, громадяни продовжують зіштовхуватися із певними незручностями при письмовому заповненні документів та витрачати час на поїздки до ЦНАПів. Е-сервіс унеможливлює подібні негативні чинники», – зазначив Олексій Кудрявцев.

За його словами, завдяки сучасним інформаційним технологіям процедура подачі документів стає максимально прозорою та зручною. «Запровадження електронних послуг сприяє новій якості обслуговування громадян та бізнесу,  прозорості діяльності інспекції та зменшенню корупційних ризиків» , – підкреслив Голова Держархбудінспекції.

 

«Сьогодні ми зробили ще один важливий крок на шляху до запровадження реального електронного урядування в України, – говорить Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України. – Доступні та прозорі, не корупційні, швидкі та зручні електронні адміністративні послуги – це те, що найбільше очікують громадяни та бізнес».

Електронні послуги вже доступні через портал Держархбудінспекції e-dabi.gov.ua, а також на єдиному державному порталі адміністративних послуг my.gov.ua. Електронні форми документів з автоматичною перевіркою та підказками максимально мінімізують ризик допущення помилок при їх заповненні.

Пілотний проект як складова кампанії із запровадження електронного урядування в Україні реалізовано за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

«Координатор проектів ОБСЄ в Україні впродовж останніх чотирьох років активно співпрацює зорганами державної влади України щодо реалізації ініціатив у сфері електронного урядування. Маємо досить значний перелік проектів, де цифрові технології стали у нагоді для прискорення реформ у соціально-економічній сфері», – зазначив Вайдотас Верба, Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

За рахунок автоматизації значно пришвидшується процес розгляду документів від суб’єктів звернення та ухвалення відповідного рішення. Результат надання електронної послуги направляється суб’єкту звернення також в електронній формі. Такі нововведення дозволять заощадити час та зусилля і максимально мінімізують ризики будь-яких можливих зловживань.

Важливим кроком стало налагодження взаємодії між реєстрами ДАБІ та Мінюсту, завдяки якому громадяни також зможуть оформити право власності на нерухомість у електронному форматі. Тепер при оформленні прав власності на нерухомість від громадянина не вимагатимуть надавати державному реєстратору документи про введення об’єкта в експлуатацію в паперовому вигляді, адже реєстратор матиме змогу отримати їх автоматично в режимі он-лайн з єдиного реєстру Держархбудінспекції.

Сьогодні впроваджено 7 електронних адміністративних послуг у будівництві:

  • повідомлення про початок виконання підготовчих робіт;
  • декларація про початок виконання підготовчих робіт;
  • повідомлення про початок будівельних робіт;
  • декларація про початок будівельних робіт;
  • подання документів для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з будівництва;
  • внесення змін до переліку видів робіт провадження господарської діяльності з будівництва;
  • декларація про готовність об’єкта до експлуатації.

Джерело: dabi.gov.ua